Kaposmérő
Horvátországban jártunk
2023. június 19-23
7. osztály

1. nap: Indulás: Kaposmérőből az iskola elől. Első megálló Szigetvár, ahol Zrínyi M. és Szulejmán szobrát néztük meg. Hercegszőlősön álltunk meg, itt rendezték meg 1576-ban az első magyar református zsinatot, amelyen elfogadták a hercegszöllősi kánonokat, és létrehozták az Alsódunamelléki Református Egyházkerületet. A református templomot néztük meg.

 Világháborús emlékműnél foytattuk Laskón.  A világháborúk hősi halottjai előtt tiszteleg az Ősök jussán elnevezésű emlékmű, amelynek színes alakja a világhírű Zsolnay gyárban készült. Túráztunk a Kopácsi-réten. Ezen a vidéken torkollik a Dráva a Dunába. A Kopácsi-rét Európa egyik legnagyobb természetes mocsárvidéke. Vacsora és szállás Piros csizma vendéglőben volt  Csúzán.

2. nap: Reggeli Csúza. Közös program volt a helyi iskolásokkal Kórógyon. Beszélgettünk, megismertük az ottani iskolás életet és az ott élő magyarság helyzetét. Az egyik legtragikusabb sorsú, a magyarságát mégis állhatatosan őrzőkülhoni magyar település. Az elmúltévszázadokban többször elpusztult, de mindannyiszor újjáépítették. Szentlászlói templomot látogattuk meg ezután Szentlászlón.  A község eredete az Árpád-korig nyúlik vissza. A délszláv háború során rommá lőtték a települést, azóta újjáépítették. Eszéki vár következett.  Eszék vára 1712-ben épült, ma egyike Horvátország legnagyobb erődítményeinek. Vacsora és szállás újra  Csúzán volt. Csúza fontos 1848/49-es emlékhely, itt van Kossuth Lajos tábori papjának, Ács Gedeonnak a síremléke.

3. nap: Reggeli Csúza, Indulás: A csoport busszal elindult Csúza Plitvicei tavakhoz. A Plitvicei-tavak Nemzeti Parkot 1949. április 8-án nyilvánították nemzeti parkká, 1979-től az UNESCO világörökségi listáján is megtalálható. A park védettségi foka szerint szűkebb és szélesebb zónákra tagolódik. Két megyében található, a park 91%-a Lika-Zengg megyében, 9%-a pedig Károlyváros megyében található. A szállásra, Vodicébe mentünk.

4. nap: Reggeli a vodicei szálláson volt a tengerparton. Nagyon szép helyen voltunk. Reggeli után sétáltunk a tengerparton, majd a napot városnézéssel és emléktárgyak vásárlásával töltöttük. Különösen szép volt az óvárosi rész.

5. nap:  A csoport busszal elindul Opatijába.  Abbázia – Markusovszky tábla, Andrássy székvárosnézés -Karlsbad után a Monarchia második legnagyobb üdülőhelye lett, ahol több neves személyiség, köztük I. Ferenc József és több király és művész is megfordult. Szanatóriumait többnyire magyar orvosok vezették. 1908-tól Opatija-Matulji vasútállomástól villamos közlekedett a városon át egészen Lovranig.  Ezután Rijekába mentünk. Rijeka – A magyarok szempontjából azért is fontos ez a város, mert a Monarchia idején ez volt a legnagyobb kikötője Magyarországnak. Továbbá kisebb megszakításokkal 1776–1918 között Szádrévvel és a környező településekkel együtt a Magyar tengermelléket alkotta, amely a Szent Korona tagja így a Magyar Királyság része volt. A város fénykorát a Monarchia idején élte, azt a magyar korszaknak lehet tekinteni. Számos épületet emeltek ekkor illetve az infrastruktúrát is jelentősen fejlesztették. Több nevezetes magyart is magáénak tudhat a város, például itt született Kádár János kommunista politikus és Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas pszichológus. Zágrábon keresztül Csáktornyára érkeztünk, ahol a várat néztük meg.

Nagyon jól éreztük magunkat, sokat tanultunk az út során, nagyon szép helyeken jártunk, az idegenvezetőnk sok érdekes történetet mesélt. Sajnos véget ért a kirándulás! Elfáradtunk, de megérte!