A Víz Világnapját minden évben március 22-én tartjuk. Idén ez a Happy – hét keretein belül került megrendezésre.

A Happy – hét „Magyarországi vízfogyasztást népszerűsítő program a fiatalok körében”, a Víz Világnapjához kapcsolódó projekt. A folyosókon kihelyezett plakátokkal hívtuk fel a figyelmet az ivóvíz és egészségünk közötti összefüggésekre. Fontos, hogy a gyerekek is ismerjék, hogy miért is fontos szervezetünk számára a vízfogyasztás, miért egészségesebb a víz a cukros üdítőknél. A megfelelő folyadékfogyasztásnak pedig fő eleme a tiszta ivóvíz.

A cél, hogy rávilágítsunk, hogy mennyire fontos az elérhető tiszta ivóvíz és az édesvízkészletek védelme. Mindannyian függünk a víztől, ezért mindenkinek van tennivalója az ügy érdekében. Közös felelősségünk, hogy a mindennapi vízhasználati szokásaink megváltozzanak, hogy megtanuljunk takarékoskodni a vízzel.

Iskolánkban mi is felhívtuk a figyelmet a víz fontosságára, jelentőségére, fokozott védelmére és a vízfogyasztás fontosságára.

A Víz Világnapja alkalmából több programot is biztosítottunk a tanulóinknak. Az alsósok már napokkal előtte délutáni foglalkozásokon ismerkedtek a vízzel és a víz védelmével. A kihelyezett vízi világ dekorációnk, ami egyben fotó helyszín is volt, az alsó tagozatos gyermekek munkájából tevődött össze. 

Az eseményhez kapcsolódóan rajzpályázatot is hirdettünk, melyre vártuk az alkotásokat. Az elkészült művek az aulában kerültek kiállításra, majd egy tanulókból álló zsűri értékelte őket.

Tanulóink egész nap vízzel kapcsolatos kísérleteket láthattak, néhányat pedig ki is próbálhattak.  Emellett a tanórák nagy részén is ezzel a témával foglalkoztak a felsős tanulók, ahol többek között víz-kvízt oldhattak meg és vízzel kapcsolatos társasjátékkal is játszhattak.

A világnaphoz kapcsolódóan ismét ellátogatott hozzánk Kertész Róbert kémia tanár, aki érdekes és látványos vízzel kapcsolatos kísérleteket mutatott meg a 7. és 8. évfolyamnak, melyből néhányat ők is kipróbálhattak. A rendkívüli kémia órát nagyon élvezték a tanulók, a kísérletekből pedig sokat tanulhattak.

A hétköznapokban nem is foglalkozunk vele, mennyire fontos és értékes a tiszta víz. Annyi mindenre használjuk, de emellett a védelme is nagyon fontos lenne. Elég, ha odafigyelünk, nem szennyezzük a környezetünket, és nem pazaroljuk a vizet. Nem nagy dolog, de ennyit mi is megtehetünk. Sohasem késő. Változtass most!

Kép galéria megtekintése

Lengyel Zita, Kissné Tombor Krisztina