A csaknem 5 évig tartó felújítás után abban a szerencsés helyzetben volt részünk, hogy iskolánk 10 tanulójával lehetőségünk volt eljutni a Magyar Állami Operaház nyitás előtti főpróbájára, amelyen Erkel Ferenc: Hunyadi László című háromfelvonásos operáját nézhettük meg. A látogatást többoldalú ráhangolás előzte meg. Egy videofilm által betekintést kaphattunk a felújítás kulisszatitkaiba, valamint egy, az operában dolgozó úriember személyes jelenlétével, előadásával kerülhettünk közelebb a darab témájához, történelmi hátteréhez, cselekményéhez.
Az egynapos budapesti kirándulás alkalmával volt alkalmunk arra, hogy az előadás előtt megnézzük a Gellért-hegyen a Szabadság szobrot, megcsodáljuk az Operaház belső terét, megnézzük a darabot, és a végén még a Hősök terén is tudtunk kicsit sétálni. Mindennek az anyagi forrás-hátterét az Együtt a jövőnkért’ 95 Alapítvány támogatta, amit ezúton is köszönünk.

Ha kultúra, akkor nekünk idén opera és színház.

Még szinte ki sem hűlt néhányunk helye az Állami Operaházban, sikerült ismét útra kelnünk. A már évek óta a közoktatásban működő Lázár Ervin Program tette lehetővé számunkra, hogy a 8. osztállyal megnézhettük a Nemzeti Színház egyik népszerű színdarabját, a János vitézt.
A kétfelvonásos darabban sok fiatal tehetséges kaposvári és budapesti színész, táncos mutatott tehetséget abban, hogyan lehet egy nagy múltú darabot – modern rendezéssel – közel vinni a mai tizenéves korosztályhoz. Az előadás látványosságával és derűjével remekül fenntartotta az érdeklődést egészen a darab végéig, amire aztán a diákok hallhatóan tetszésüket kinyilvánító tapssal reagáltak.

Burbucs Edit