Az idei tanév Digitális Témahetére iskolánk, a Kaposmérői Hunyadi János Általános Iskola egy közös intézményi projekttel készült a Sárospataki Református Általános Iskolával közösen.
A témahétre tervezett projektünk címe: „ A MI kis okos falunk” elnevezést kapta. Csikó Szilvia kolléganőmtől érkezett a felkérés a közös munkára. Három rendkívül érdekes témát dolgoztunk fel a közös projekt során:
1. Hogyan lehet vonzóvá tenni az elöregedő falvakat a fiatalok számára? 2. Hogyan segítheti a mesterséges intelligencia az idős emberek életét? 3. Hogyan válhat egy elöregedő település okosfaluvá?
A felső tagozatos diákok közül a 6. 7. és 8. osztályos diákokat vontuk be a téma feldolgozásába. Készültek makettek okos játszótérről és parkról, elkészült egy e-kávézó kicsinyített változata is. Közösen terveztek a diákok egy Ökofesztivált változatos programokkal, és elkészült a fesztivál LOGÓJA is gyurmából. A partnerintézményben okosrobot tervek születtek, amelyek a falvakban élők életét könnyíthetik meg és egyben vonzóbbá is tehetik a vidéki életet.
A két iskola diákjai párhuzamosan dolgoztak a közös téma mentén, és egy közös PADLET felületen osztottuk meg a projekttel kapcsolatos információkat, videókat és játékos kérdőíveket, majd az elkészült produktumokat is. A témahét végén mindkét iskola megtekintette a másik intézményben készült munkákat. A projekt zárásaként a közös munkáról egy kis videó is elkészült, amelyet a lenti Padlet linken lehet megtekinteni.
Nagy örömünkre szolgált, hogy a Digitális Témahét idei Együttműködési Különdíját a mi közös projektünk kapta. Nagyon büszkék vagyunk a diákjainkra, és az eredményes együttműködésre.

Dénesné Szak Andrea