AZ ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a Víz Világnapja dátumaként, amelynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.
Iskolánkban idén is megemlékeztünk erről a létfontosságú, de sajnos nem minden ember számára oly könnyedén elérhető anyagról a VÍZről.


Hiszen minden élőlénynek szüksége van rá az életben maradáshoz, testünk jelentős részét is víz alkotja, nap mint nap használjuk és olyan természetesnek vesszük, hogy van…


Ezért is fontos, hogy vigyázzunk rá, felhívjuk a figyelmet a vizek védelmére, csökkentsük a szennyezés és a pazarlás mértékét, hogy minél tovább megóvjuk vizeinket és azok minőségét.


A világnaphoz kapcsolódóan rajz és verspályázatot hirdettünk az iskolában, az elkészült művek pedig az aulában kerültek kiállításra. A nap folyamán vízzel kapcsolatos kísérleteket láthattak tanulóink, ahol a víz különböző tulajdonságait is megfigyelhették, megismerhették. A tanórák keretében víz – kvízt oldottak meg a felső tagozatosok, illetve néhány osztály projektmunkája során is kiemelt figyelmet kapott a víz és annak védelme. Egy osztály délután vízkóstoláson vett részt, ahol különböző vizeket kóstoltak meg (ásványvíz, lúgos víz, salvus víz), összehasonlították, megbeszélték azok ízét, tulajdonságait, hatásait.


Tanulóink ezen a napon a víz alaposabb megismerése közben ismét sok új élménnyel és ismerettel gyarapodtak. Ha ezek után már csak egy kicsit jobban odafigyelnek majd a vízpazarlás elkerülésére, a megfelelő vízfogyasztásra akkor már sokat tettek. Változtatni sosem késő!

Lengyel Zita, Kissné Tombor Krisztina